Van de (Eu)regio, voor de (Eu)regio

AI voor Limburgse bedrijven

Marcell Ignéczi kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht. Na zijn studie werd hij medeoprichter van COMPUTD, een bedrijf dat zich richt op het implementeren van AI-oplossingen in de regio die hij nu zijn thuis noemt.

Vorig jaar won het AI-adviesbureau COMPUTD tijdens de Brilliant Business Awards, een initiatief van de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein om innovatieve, duurzame, baanbrekende en succesvolle ondernemers in de Westelijke Mijnstreek te eren. Een hoogtepunt in de carrière van medeoprichter en eigenaar Marcell Ignéczi, en een prestatie die hij niet had kunnen voorspellen – en niet alleen omdat zijn werk ongelofelijk specifiek is… 

Ignéczi groeide op in een klein stadje ten noorden van Boedapest en verhuisde op 13-jarige leeftijd naar Brussel. Na het behalen van zijn European Baccalaureate was het duidelijk dat hij iets wilde studeren wat te maken had met data science en informatica. "Ik ging naar een internationale school en vond de sfeer daar zo leuk. Ik wilde niet terug naar Hongarije; dus mijn keuzes waren eigenlijk Nederland of het Verenigd Koninkrijk."

Ignéczi bezocht de open dagen van de Universiteit Maastricht en was verkocht. "Het onderwijs is echt van topkwaliteit aan de Universiteit Maastricht. Destijds, in 2012, was het Probleemgestuurd Onderwijs op het Department of Advanced Computing Sciences echt uniek."

Tekst gaat verder onder de foto.

Meeting

Een unieke opleiding

Na het afronden van de bachelor Data Science and Artificial Intelligence, besloot Ignéczi in Maastricht te blijven en de master Data Science for Decision Making te volgen. Om zijn studie te financieren had hij verschillende bijbanen, variërend van klusjesman tot klantenservicemedewerker. Uiteindelijk begon hij tijdens zijn studie parttime te werken voor Mercedes Benz als data scientist.

Ignéczi is altijd al geïnteresseerd geweest in ondernemerschap. "Ik herinner me dat ik al in mijn eerste semester met mijn mentor Frank Thuijsman sprak over het starten van een bedrijf." Het bijwonen van presentaties van consultants over digitale technologie op zijn werk voor Mercedes wakkerde deze passie weer aan.

"Als data scientist wilde ik de details weten en een stappenplan zien van hoe ze bij Mercedes technologie daadwerkelijk zouden gebruiken om problemen op te lossen. Dat konden ze niet echt aantonen en ik realiseerde me dat er een gat in de markt was." Ignéczi overtuigde twee medestudenten van het Department of Advanced Computing Sciences om COMPUTD op te richten. Een van hen, Pieter Schaap, is nog steeds werkzaam bij het bedrijf als manager en CTO.

Entrepreneurship and helping businesses

“Nederland is een geweldige plek om een bedrijf op te richten. Het proces is eenvoudig; er is niet te veel bureaucratie en er is een goed supportsysteem. We hebben ook geweldig advies gekregen van onze accountant, over welke juridische structuur te kiezen bijvoorbeeld.” Ignéczi geeft toe dat het makkelijker zou zijn geweest om te starten en te groeien in de Randstad, maar wijst erop dat Zuid-Limburg een sterke productie- en klantenservice sector heeft. Voor deze bedrijven zijn de voordelen van AI duidelijk; maar Ignéczi wil dat COMPUTD meer is dan dat. “We willen AI demystificeren en democratiseren; dat betekent ook het bieden van nuttige oplossingen aan kleine en middelgrote bedrijven in de regio.”

COMPUTD heeft samengewerkt met grotere bedrijven in Zuid-Limburg zoals Mercedes Benz, VDL Nedcar en Boels, evenals middelgrote bedrijven zoals AgriDirect, 4Plus en Tracey. “We werken ook samen met kleinere lokale bedrijven, zoals een bedrijf dat trappen renoveert. We hebben een AI-tool gebouwd die de planning optimaliseert, dat wil zeggen welke technici wanneer en waar naartoe moeten, rekening houdend met zaken als bijvoorbeeld hun expertise en waar ze vandaan komen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nederland is een geweldige plek om een bedrijf op te richten. Het proces is eenvoudig; er is niet te veel bureaucratie en er is een goed supportsysteem.
Marcell Ignéczi
COMPUTD

AI als groeiversneller voor Zuid-Limburg

De diensten van COMPUTD variëren van advies en workshops tot het ontwikkelen van AI-oplossingen. “Denk aan alles dat met grote hoeveelheden data te maken heeft, van taalverwerking tot personeelsplanning.” Huidige projecten omvatten bijvoorbeeld een samenwerking met verschillende bakkerijen in Limburg om hen te helpen de vraag te voorspellen om zo voedselverspilling te voorkomen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. “AI is geen luxeproduct voor een select groepje. De regio is klaar voor digitalisering en veel lokale bedrijven zullen hiervan profiteren.”

Natuurlijk verliep niet alles zonder hobbels. “In het begin was het erg moeilijk. Covid sloeg toe vlak nadat we het bedrijf hadden opgericht. Vanwege de onzekerheid trokken alle bedrijven waarmee we aan het onderhandelen waren zich terug. Mond-tot-mondreclame is erg belangrijk in Limburg en in het begin was het moeilijk om ons te vestigen. Mijn mede-oprichter Pieter Schaap begon een detachering bij het grootste technologiebedrijf van Europa, ASML, nadat we de eerste zes maanden geen omzet hadden gehad. Dat heeft ons door die periode heen geholpen en gaf ons de kans om onszelf te bewijzen; nu zijn we een belangrijke speler in de regio.”

De Universiteit Maastricht & Bourgondische bekeerlingen

Ignéczi komt over als een fan en ambassadeur van Zuid-Limburg. Hij is getrouwd met een Frans-Nederlandse, die hij heeft ontmoet aan de Universiteit Maastricht. “We hebben een huis gekocht in Heerlen en het gaat goed met het bedrijf. Ik hou van Limburg en ik wil hier zeker blijven wonen.” Zijn Nederlands verbetert ook. “Inmiddels begrijp ik vrijwel alles, ook in een professionele of technische setting, maar als het op spreken aankomt, heb ik nog steeds een mentale blokkade…”

“De Universiteit Maastricht is absoluut een van de sterke punten van de regio. Ik ben in contact gebleven met de universiteit na mijn afstuderen; met COMPUTD wonen we de carrièredag van het Department of Advanced Computing Sciences bij, we hebben een paar stagiairs van die faculteit, we bieden masterprojecten aan en we denken erover om deel te nemen aan KE@Work.” De expertise en onderzoeksoutput, samen met het opleiden van zeer gekwalificeerde datawetenschappers en AI-specialisten, zijn een duidelijk voordeel, maar Ignéczi ziet nog een tweede voordeel. “Naarmate we groeien, moeten we ook meer ervaren werknemers werven. We kunnen niet concurreren met de salarissen en culturele aanbiedingen van Amsterdam, Brussel of Keulen, maar Maastricht is ongelooflijk internationaal voor zo'n kleine stad – dit maakt Maastricht uniek en het is een pluspunt voor mensen om hierheen te verhuizen.”

Tekst: Florian Raith

De Universiteit Maastricht is absoluut een van de sterke punten van de regio. Ik ben in contact gebleven met de universiteit na mijn afstuderen; met COMPUTD wonen we de carrièredag van het Department of Advanced Computing Sciences bij, we hebben een paar stagiairs van die faculteit, we bieden masterprojecten aan en we denken erover om deel te nemen aan KE@Work.
Marcell Ignéczi

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...