Actief bijdragen aan de Alumni Community

Of je nu pas afgestudeerd bent of al langere tijd onderdeel uitmaakt van de Alumni Community, je kunt altijd actief betrokken zijn en blijven bij de Universiteit Maastricht, graag zelfs! Denk bijvoorbeeld aan een rol al coach voor masterstudenten en starters op de arbeidsmarkt, deelname aan een adviesraad- of comité en bovenal het delen van jouw kennis en vaardigheden met (toekomstige) UM studenten in welke vorm dan ook; persoonlijk gesprekken, projecten begeleiden, lezingen, workshops of deelname aan een open dag.

Daarnaast is het Universiteitsfonds Limburg altijd op zoek naar nieuwe donateurs, als donateur kun je jouw Alma Mater financieel ondersteunen en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar keuze of aan de Universiteit in het algemeen. Hieronder vertellen we graag meer over de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar alumni@maastrichtuniversity.nl als een vraag hebt of klik hier om je aan te melden voor een vrijwilligersrol.

Aan de Universiteit Maastricht is de basis gelegd voor mijn huidige loopbaan. Ik vind het mooi dat onze alma mater actief bijdraagt aan belangrijke maatschappelijke thema’s. Als betrokken oud-student ondersteun ik graag deze ambities.  

Donateur Davy Pieters | UM-alumnus (2005)

Samenwerken vanuit het bedrijfsleven

Coachen bij een CoachCafé

Het Coachcafé is onderdeel van het Employability-project van de Universiteit Maastricht voor masterstudenten en pas afgestudeerden (0 – 5 jaar). Deelnemers streven ernaar om een duidelijk beeld te krijgen van ambities en mogelijkheden, en hun netwerk uit te breiden met professionals en collega-alumni. De coaches (alumni) begeleiden het gesprek om de volgende stap in hun loopbaan te helpen zetten.

Klik hier om meer te weten te komen over de huidige coaches. 

Deelnemen aan een Advisory Board

Advisory Boards ondersteunen faculteiten op het gebied van strategische aansturing, kwaliteitsverbetering en beoordeling van de opleidingen. Het bestaat uit faculteitsbestuurders, studenten, alumni (in het werkveld) en (inter)nationale universiteitsleden. De leden van Advisory Boards kunnen ook optreden als ambassadeurs van de faculteit of universiteit en helpen bij het creëren van samenwerkingen met strategische bedrijven, onderzoeksinstellingen en samenwerkingsverbanden.

Deelnemen aan een Alumni Community Comité

Alumni communities hebben betrekking op een specifiek onderwerp, studie of faculteit en hebben als doel kennis te delen en netwerken te verbreden. De gemeenschappen zijn zelfredzaam omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor activiteiten zoals vergaderingen, lezingen of workshops. De commissies bestaan uit een relevante delegatie uit de UM-gemeenschap: medewerkers, studenten en alumni.

Alumnikringen bieden de mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met andere UM-alumni en je Alma Mater. Alumni van de Universiteit Maastricht vliegen na hun studie namelijk uit over de hele wereld. Er zijn Alumnikringen in Nederland, Europa en ver daarbuiten Een kring kan verschillende doelen dienen: soms wordt de nadruk gelegd op sociale contacten; in andere gevallen richt het programma van een kring zich op netwerkontwikkeling. Alumnikringen organiseren netwerk- of themabijeenkomsten, workshops of informele bijeenkomsten. Alle kringen zorgen ervoor dat alumni op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen en buiten de UM, en dat zij kunnen leren van de ervaringen die hun mede-alumni hebben op het gebied van bedrijven en/of instellingen in de regio. Een alumnikring comité bestaat uit ongeveer vier alumni en wordt ondersteund door het Alumni Office. 

Klik hier voor een overzicht van onze alumnikringen en -communities.

Financieel bijdragen

Ben je geïnteresseerd in specifiek onderzoek of wil je investeren in het internationale karakter van de universiteit? Als donateur van het Universiteitsfonds Limburg help je de universiteit om een succesvol wetenschappelijk instituut te blijven. Met jouw bijdrage, klein of groot, helpen we talentvolle studenten hun ambities waar te maken, creëren we bijzondere voorzieningen voor onderwijs en onderzoek en dragen we bij aan het behoud van het academisch erfgoed in Maastricht.

Lezingen en workshops

Om de aansluiting tussen het werkveld en de opleiding te verbeteren, stimuleert de UM de inbreng van alumni in haar onderwijsprogramma's. Alumni kunnen een bijdrage leveren door het geven van lezingen en workshops over hun vakgebied. Bovendien kunnen alumni workshops of lezingen geven tijdens alumni-evenementen zoals de UM Alumnidag.

Helpen met accreditatie

Tijdens de accreditatie van opleidingen vragen de accreditatiecommissies regelmatig aan alumni om hun ervaringen met de opleiding te delen. Bovendien gaan alumni in op mogelijke ontwikkelpunten en kansen voor de toekomst van de opleiding.

Public Relations en evenementen

De UM heeft verschillende platforms waarop regelmatig interviews met alumni worden gepubliceerd. De nieuwsbrief van het Alumni Office en SBE (SBE-news) en het UMagazine zijn voorbeelden van deze platforms. De UM ontvangt graag testimonials waarin alumni vertellen over hun ervaringen aan de UM.

De UM vindt het belangrijk dat aspirant-studenten op de juiste plek terecht komen. Om hen te helpen bij het maken van een studiekeuze, organiseert de UM open dagen en beurzen waar ze de opleidingen en de universiteit beter leren kennen. De aanwezigheid van alumni tijdens deze evenementen is zeer waardevol om toekomstige studenten te informeren over het studieprogramma en de loopbaanperspectieven.

Voor aankomende studenten, huidige studenten en alumni kan het waardevol zijn om contact op te nemen met alumni van de betreffende opleiding/faculteit om hen vragen te stellen over de studieperiode en/of loopbaan. Daarom zoeken wij ook naar alumni die op een persoonlijk vlak informatie willen delen over een studie of carrière met studenten of andere alumni.