Vijf UM-alumni lid van het KNAW Academy Honours Programma

Dit jaar heeft de KNAW maar liefst vijf UM-alumni geselecteerd voor deelname aan het Academy Honours Programma for Young Artists and Scientists. Op uitnodiging van Rector Magnificus Prof.dr. Rianne Letschert maakten Lin Rouvroye, Matthijs Korevaar, Linnea Semmerling en Noreen van der Linden kennis met elkaar tijdens een informele ontmoeting op 18 oktober. (Hannah Kei Brodersen, de vijfde deelnemer, kon helaas niet aanwezig zijn.) Hierbij kregen zij ook de gelegenheid om met Eva van Ooij, een van de twee UM-alumni die het afgelopen jaar deelnamen aan het KNAW Honours Programma, van gedachten te wisselen en ideeën op te doen naar aanleiding van haar ervaringen.

 

Five alumni and Rianne Letschert

De groep alumni is een mooi toonbeeld van de interdisciplinariteit die de UM hoog in het vaandel heeft: alumna Lin Rouvroye (University College Maastricht), alumnus Matthijs Korevaar (School of Business and Economics), alumna Linnea Semmerling (Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen), alumna Noreen van der Linden (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) en alumna Hannah Kei Brodersen (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) behoren tot een groep van negentien jonge kunstenaars en wetenschappers die komend jaar viermaal samenkomen in het Trippenhuis. Naast hun wetenschappelijke achtergrond hebben ze ook allemaal een achtergrond in, dan wel bijzondere affiniteit met, kunst. Zij zullen in het Trippenhuis kennismaken met elkaars wereld en ervaringen, mogelijke samenwerkingen bespreken en leden van de Akademies ontmoeten.

Inspirerende debatten
Doordat de jonge kunstenaars en wetenschappers afkomstig zijn uit uiteenlopende disciplines zullen er tijdens deze bijeenkomsten interessante en inspirerende debatten worden gevoerd over die thema’s die voor zowel de wetenschap als de kunst relevant zijn. Tijdens de informele bijeenkomst hebben de UM-alumni daar al de eerste aanzet toe genomen. Noreen van der Linden kijkt uit naar de bijeenkomsten: “Tijdens mijn werk ben ik omringd ben door mensen met min of meer dezelfde achtergrond, die ‘dezelfde taal spreken’. Dit zorgt natuurlijk voor een bepaalde mate van efficiëntie, maar de keerzijde die ik ervaar, is dat ik soms het idee heb dat ik het contact met mensen met een andere achtergrond mis en dat dit niet bevorderlijk is om out-of-the-box te denken en nieuwe inzichten te verwerven. Daarnaast denk ik dat bepaalde problemen en uitdagingen universeel zijn, en dat we, door met elkaar in dialoog te gaan, van elkaar kunnen leren en samen tot nieuwe inzichten kunnen komen.”

Advies
Rianne Letschert, tot haar benoeming als Rector voorzitter van de De Jonge Akademie, gaf de nieuwe leden als raad om tijdens het programma aandacht te vragen voor bijzondere thema’s op het raakvlak tussen wetenschap en kunst. “Zoek een thema waar je zelf echt iets mee zou willen doen. Daar krijg je energie van! Doe dit samen en gebruik ook de KNAW-leden en leden van de Jonge Akademie die bij de UM rondlopen. Samen sta je sterk.”

Lees ook

  • Concentratieproblemen. Moeite met plannen. Snel afgeleid raken. Het zijn bekende symptomen van ADHD. Steeds meer UM-studenten melden zich met ADHD-klachten bij Disability Support. Op welke manieren zit ADHD studeren in de weg? En hoe kun je ADHD-klachten verminderen tijdens je studie? Wij spraken...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...