UM Pride: Gloeien van trots

UM Pride biedt een veilige, inclusieve en ondersteunende omgeving voor alle LGBTQ en aanverwante studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. Mede-oprichter Stephanie Blom en projectleider Alexander Dieleman vertellen over hun bijdrage aan het creëren van een diverse gemeenschap.

Hoewel er op de meeste universiteiten vergelijkbare activiteiten worden ontplooid, is UM Pride vrij uniek, omdat het gevormd wordt door zowel studenten als medewerkers. “We hebben veel buitenlandse medewerkers”, zegt Stephanie, “sommigen komen uit heel andere culturen en het leek ons belangrijk ervoor te zorgen dat ook zij zich veilig voelen, zodat ze als mentor of rolmodel kunnen fungeren.”

Om zo open als mogelijk te kunnen zijn en omdat de UM haar diversiteitsbeleid erg belangrijk vindt, heeft UM Pride ervoor gekozen onderdeel te zijn van het diversity office. “Rector Magnificus Rianne Letschert en diversity officer Constance Sommerey zijn heel betrokken en komen nog steeds naar onze activiteiten”, vertelt Alexander, “we wilden echt helemaal geïntegreerd zijn en voor alle leden van de UM-gemeenschap klaarstaan.”

Land van eenhoorns en glitter

Initiatieven zoals die van UM Pride verkeren in een aparte positie omdat ze zich gesteund weten door nationale acceptatie: Nederland was het eerste land waar het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht werd gelegaliseerd, in 2001. Als je eenmaal het recht hebt om te trouwen, verlies je het recht om te klagen - aldus de nors homofobe conclusie van sommigen. Maar wrok koesteren is nog geen inclusiviteit.

“In Nederland is er geen echte dialoog op gang gekomen over acceptatie: is tolerantie het hoogste haalbare of zou het over actieve inclusie moeten gaan?”, aldus Stephanie. “Veel studenten uit minder vooruitstrevende landen denken dat dit het land is van de eenhoorns en glitter, en vervolgens komen ze terecht in een kleine stad, zonder een erg levendige LGBTQ-scene, vooral als je geen Nederlands spreekt.”

Tweede puberteit op de universiteit

Internationaal als ze is, heeft de UM al een atmosfeer gecreëerd waarin studenten zich welkom voelen. UM Pride voegt daaraan een veilige plek toe voor LGBTQ-mensen om veilig te verkennen wie ze zijn en te werken aan hun zelfvertrouwen de bredere gemeenschap om op een prettige, zelfbewuste manier tegemoet te kunnen treden. “We zijn een groep mensen bij wie je terecht kunt met je verhaal, die je problemen herkent en je accepteert”, zegt Alexander.

“LGBTQ-mensen maken aan de universiteit een soort tweede puberteit door; misschien ga je dan pas je geaardheid ontdekken”, legt hij uit, “ofwel omdat je je er nooit mee bezig hebt gehouden, of omdat je je niet prettig voelde bij het onderzoeken van dat deel van jezelf. Dan moet je leren hoe je je prettig voelt, hoe je afspraakjes aangaat, of relaties…”

Gesteund door statistieken zien hetero’s zich als de standaard. De cultuur biedt hen een standaard script dat ze kunnen volgen, waardoor ze nooit hoeven te worstelen met die fundamentele identiteitsvragen. UM Pride is een plek waar de LGBTQ-gemeenschap kan praten over dergelijke zaken en een eventuele achterstand inhalen. Maar, voegt Stephanie toe, “ook als je gewoon nieuwsgierig bent naar LGBTQ-onderwerpen, ben je altijd welkom!”

Jezelf zijn in het diepe zuiden

Zelf voelde ze zich ook sneller thuis dan ze had verwacht: “In Amsterdam waarschuwden ze me dat ik het moeilijk zou krijgen, omdat ik niet uit Limburg kom en omdat het hier zo conservatief zou zijn, waardoor homoseksueel zijn lastiger zou zijn. Maar, in tegenstelling tot in Amsterdam, ben ik hier nooit lastiggevallen en waren mensen erg aardig, geïnteresseerd en accepteerden ze me, toen bleek dat ik open stond voor contact.”

En omdat het praten met mensen altijd beter is dan mensen de les lezen over hoe intolerant je hen wel niet vindt, is dat precies de tactiek die UM Pride koos, met succes: “Problemen komen vaak voort uit misverstanden. Mensen zijn heel open; we zijn niemand tegengekomen die niet wil luisteren, zolang ze zich veilig en gerespecteerd voelen.”

Diversity and inclusiveness

Als je een lid bent van de UM-gemeenschap en homoseksueel, of gewoon geïnteresseerd bent, of als je de LGBTQ-gemeenschap enorm wantrouwt en er zeker van wilt zijn dat ze geen radicaal inclusieve revolutie aan het voorbereiden zijn, dan kun je naar UM Pride’s maandelijkse koffie-uurtje, hun tweewekelijkse inloopspreekuur, of gewoon contact opnemen met een van hun vertrouwelijke adviseurs.

vrijthof pride

Klein gebaar, groot verschil

Waarom zaken veranderen voor een kleine minderheid? Aan de ander kant: waarom niet, als het voor jou een kleine moeite is maar enorm veel betekent voor een ander… “Het is net als met de gender-neutrale toiletten. Als je transgender bent, voel je je misschien niet veilig in een herentoilet, of je wilt niet ‘die gast’ op het damestoilet zijn. Voor die mensen maken dergelijke toiletten een wereld van verschil.”

Stephanie heeft er een persoonlijke missie van gemaakt om de UM-cultuur nog inclusiever te maken. “In mijn praktijkvoorbeelden als docent maak ik de rechters vaak vrouwelijk en snijd ik vaak LGBTQ-onderwerpen aan. Kleine aanpassingen kunnen een sneeuwbaleffect teweeg brengen.” Het klinkt vrij logisch dat een cultuur waarin je jezelf nauwelijks herkent, niet bevorderlijk is voor je geluksgevoel.

“Het is belangrijk om je te richten op het microniveau van acceptatie”, denkt Alexander. UM Pride kan deze vooruitgang faciliteren, zowel op universiteitsbreed als op persoonlijk niveau. “Als je eenmaal de ruimte hebt gekregen om je eigen geaardheid te onderzoeken en te aanvaarden, is het niet meer zo’n groot onderwerp voor jezelf.” Terwijl ze beiden vinden dat geduld een schone zaak is in deze, vinden ze ook dat de vooruitgang veel sneller is gegaan dan ze ooit hadden durven dromen.

Door: Florian Raith

LGBTQ staat voor lesbisch, homoseksueel (gay), biseksueel, transgender en ‘queer’. Dat laatste wordt gebruikt voor iedereen die niet past of wil passen in de bestaande ‘hokjes’ voor geaardheid of seksualiteit (en is de inclusieve, toegankelijke term voor dyslectici).

Lees ook