Neuroloog Kempenhaeghe prof. dr. Marian Majoie bekleedt unieke leerstoel

Op donderdag 16 juni aanvaardt prof. dr. Marian Majoie, neuroloog in Kempenhaeghe, aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences Maastricht de unieke leerstoel ‘Epileptologie in het bijzonder de opleiding’. Met deze nieuwe leerstoel krijgt de vaak nog onbegrepen en soms ook moeilijk behandelbare aandoening epilepsie meer aandacht in de opleiding van artsen en andere behandelaars. De leerstoel is de enige in Nederland waarin de nadruk ligt op de vormgeving en ontwikkeling van onderwijs en opleiding op het gebied van epilepsie. Professor Marian Majoie: “We verstevigen daarmee het fundament voor de epilepsiezorg in de toekomst.” Deze leerstoel geeft mede invulling aan de relatie tussen Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ in de vorm van het Academisch Centrum voor Epileptologie.

High tech, high touch

In Nederland hebben ongeveer 96.000 mensen epilepsie, een vaak nog onbegrepen aandoening die een enorme impact heeft op het dagelijks leven van de patiënt en zijn/haar naasten. Nog steeds hebben teveel mensen, ongeveer 20 – 25 %, een onbehandelbare vorm van epilepsie. Professor Majoie hoopt met de leerstoel twee kanten van de epilepsiezorg te laten zien: enerzijds zijn er steeds meer  ontwikkelingen op het vlak van technologie en wetenschappelijke kennis, de ‘high tech kant’ van de zorg; anderzijds heeft de patiënt behoefte aan handvatten hoe om te gaan met de aandoening en ontwikkelen deze inzichten zich meer en meer, de ‘high touch kant’ van de zorg. Als voorzitter van de werkgroep richtlijn Epilepsie richtte professor Majoie zich eveneens op deze twee kanten van diagnostiek en behandeling van epilepsie. Haar ambitie is bovendien dat de richtlijnontwikkeling nauw verweven wordt met de opleiding tot medisch specialist. Professor Majoie: “Het zou mooi zijn als artsen-in-opleiding direct bijdragen aan de ontwikkeling van de richtlijn omdat zij op die manier met de nieuwste verworvenheden van het vak kennis maken. Dat maakt de richtlijn dan tot een belangrijk baken in de dagelijkse klinische praktijk waarin de medisch specialist overstelpt wordt met steeds weer nieuwe informatie.” De nieuwe richtlijn Epilepsie wordt als voorloper gezien in de aanpak en vorm van de vernieuwing van richtlijnen voor medisch specialisten.

Steun patiëntenvereniging

Ook de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) juicht deze ontwikkeling toe. Voorzitter Arjan Wietses: ”Als patiëntenvereniging zijn wij bijzonder positief over de nieuwe leerstoel en ondersteunen wij deze grote stap in de opleiding op het gebied van epilepsie”.

Behalve op de opleiding voor artsen richt professor Majoie zich ook op de scholing van andere professionals die participeren in de multidisciplinaire zorg voor epilepsiepatiënten.

'Epileptologie: High Tech – High Touch in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences is de titel van de oratie die prof. dr. Marian Majoie, neuroloog Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+ op 16 juni uitspreekt aan de Universiteit Maastricht.

Lees ook