€ 250.000 voor onderzoek naar het beter begrijpen van pensioenspaargedrag

UM-onderzoekers Arno Riedl, Jona Linde en Peter Werner hebben € 250.000 toegekend gekregen van de directie van wetenschappelijk kennisnetwerk Netspar om onderzoek te doen naar het beter begrijpen van (pensioen)spaargedrag van Nederlandse werkenden en in het bijzonder zelfstandigen. Door de drijfveren van het spaargedrag van deze zeer diverse groep mensen in kaart te brengen, hopen de onderzoekers handvatten te bieden voor beleid op maat en het ontwikkelen van slimme pensioenspaarproducten.

Pensioenspaarders zijn een zeer diverse doelgroep. De onderzoekers zullen hun uiteenlopende voorkeuren, verwachtingen en biases in kaart brengen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van inzichten en methoden uit de gedragseconomie, politieke wetenschap en data science en wordt samengewerkt met CBS, Institute for Data Science, ABP, ZZP Nederland, en MinSZW. Deze combinatie van methoden en partners maakt het mogelijk om goed inzicht te krijgen in de bewuste en onbewuste drijfveren van Nederlandse werkenden, in het bijzonder zelfstandigen, en hun (pensioen)spaargedrag.

Meer informatie is te vinden op de Netspar website (projectomschrijving in het Engels).

Over Netspar

Netspar is een denktank en kennisnetwerk voor een goed geïnformeerd pensioendebat. Met onderzoek op het gebied van pensioenen en vergrijzing, in samenwerking met wetenschap, overheid en pensioensector, dragen we bij aan een financieel gezonde oude dag in Nederland.

Lees ook